Akkuja alumiinista ja polymeereistä

07.04.2015

stanford-alumiini-akku-300-t.jpgStanfordin yliopiston tutkijat ovat kehittäneet ensimmäisen nopeasti ladattavan, pitkäikäisen ja edullisen alumiiniakun. Tutkijoiden mukaan se tarjoaa turvallisen vaihtoehdon nykyisille kaupallisille akuille ja he kuvaavat uudenlaista akkuaan ultranopeasti ladattavaksi alumiini-ioni-akuksi.

Protoakku latautui täyteen minuutissa ja se kesti yli 7500 toimintajaksoa kapasiteetin kärsimättä. Muissa laboratorioissa kehitetyt alumiiniakut kuolevat yleensä vain sadan lataus-purkautumiskerran jälkeen.

Alumiini on jo pitkään ollut houkutteleva materiaali akuille, lähinnä sen edullisuuden, heikon syttyvyyden ja kohtuullisen varauskapasiteetin ansiosta.

Stanfordin protoakun anodi on alumiinista ja katodiksi löytyi vahingossa yksinkertainen ratkaisu eli grafiitti. Akun anodi, katodi ja nestemäinen elektrolyytti on sijoitettu polymeeripinnoitetun paketin sisälle.

Uusi alumiiniakku tuottaa noin kahden voltin jännitteen, mikä on suurempi kuin kukaan on saavuttanut alumiinilla. Kuitenkin se on vain puolet tyypillisen litiumakun jännitteestä. Katodimateriaalin parantaminen voisi lopulta lisätä jännitettä ja energiatiheyttä, joka on alumiinilla heikompi kuin litium-ioneilla toimittaessa.

University of Houstonissa on puolestaan kehitetty tehokas elektroneja kuljettava polymeeri. Se mahdollistaa ultranopeat akkusovellukset sillä jo entuudestaan on ollut käytettävissä aukkoja tehokkaasti siirtäviä polymeerejä.

Nyt kehitetty polymeeriakku latautuu 80 prosenttisesti 6 sekunnissa, ja täyteen sen jälkeen 18 sekunnissa. Tutkijoiden kehittämä vahvasti litium-seostettu naftaleeni-bitiofeeni polymeeri osoitti hyvää sähköistä johtavuutta ja se pysyi vakaana 3000 lataus- ja purkusyklin ajan.

Uudenlaiselle π-konjugoidulle redoksipolymeereille nähdään muitakin sovelluksia energiaan liittyen, kuten akuissa ja superkondensaattoreissa sekä termosähköisissä rakenteissa.

Perinteisiin epäorgaanisiin akkuihin mahtuu edelleen enemmän energiaa kuin orgaanisiin akkuihin mutta edulliset materiaalit ja valmistustekniikka voisivat tuottaa houkuttelevia vaihtoehtoja.

25.04.2024Kvanttielektroniikka grafeenien avulla
24.04.2024Akku ja superkonkka yhteen soppii
23.04.2024Kaareva datalinkki esteitä ohittamaan
22.04.2024Kvanttimateriaali lupaa uutta puhtia aurinkokennoille
21.04.2024Läpimurto lupaa turvallista kvanttilaskentaa kotona
20.04.2024Yksi atomikerros kultaa ja molekyylikorjaaja
19.04.2024Uusia ja yllättäviä topologiota
18.04.2024Kvanttivalo syntyy renkaassa ja lähtee kiertueelle
17.04.2024Fononit ja magnonit kaveraavat
16.04.2024E-nenälle ihmisen tasoinen hajuaisti

Siirry arkistoon »