Valon ja aineen vuorovaikutuksia

11.05.2015

aalto-uusi-spin-plasmoniikkaan-275.jpgAalto yliopiston tutkijat ovat löytäneet uuden tavan yhdistää plasmoniikkaa ja magneto-optisia ilmiöitä.

Tutkijat osoittivat kokeellisesti, että magneettisten materiaalien nanopisteiden kuvioryhmät voivat johtaa erittäin vahvaan ja hallittavaan valon polarisaation muokkaukseen kun säde heijastuu kuvioryhmästä.

Tämä löytö voisi lisätä optisien komponenttien herkkyyttä tietoliikenteen ja biotunnistuksen sovelluksissa.

Ferromagneettisien aineiden magnetisoitumisen ja valon välinen kytkentä syntyy kvanttimekaniikan vuorovaikutuksista. Ne johtavat magneto-optisiin vaikutuksiin, jotka muuttavat esimerkiksi valon polarisaatioakselia tai intensiteettiä.

Valon ja aineen väliset vuorovaikutukset tehostuvat nanomittakaavassa ja plasmoniikka tutkii valon vuorovaikutuksia metallisien nanorakenteiden yhteydessä. Ja tällä kertaa Aallon tutkijat onnistuivat hyödyntämään aiemmin hankalina pidettyjä ferromagneettisia materiaaleja.

Tulos avaa tärkeän uuden suunnan tutkimusalalle, joka keskittyy kytkemään valoa ja magnetointia nanomittakaavassa", toteaa professori Sebastiaan van Dijken yliopiston tiedotteessa.

Molybdeenidisulfidin (MoS2) suurin voimavara on sen yksikerroksisuus mutta samalla se on myös sen suurin haaste. Näin ohuella puolijohtavalla materiaalilla on hyvin vähän vuorovaikutusta valon kanssa, mikä rajoittaa sen käyttöä valoa lähettävissä ja absorboivissa sovelluksissa.

mccormic-mos2-thin-problem-275.jpgVaikutusta tehostaakseen Northwestern Universityn McCormick School of Engineeringin tutkijat keksivät ottaa avuksi plasmoniikan. He valmistivat hopeisia nanokiekkoja ja järjestivät ne määrävälein MoS2-arkin päälle.

Sopivan kokoiset nanokiekot tehostivat valon emissiota kaksitoistakertaisesti. Näin MoS2 voisi olla sopiva materiaali joustaville valodiodeille. Jatkossa on tarkoitus käyttää samaa ideaa lisäämään materiaalin absorptiokykyä eli luoda parempaa materiaalia aurinkokennoille ja valoilmaisimille.
27.04.2024Aivojen kaltainen tietokone vedellä ja suolalla
26.04.2024Uudenlaisia kondensaattoreita ja keloja
25.04.2024Kvanttielektroniikka grafeenien avulla
24.04.2024Akku ja superkonkka yhteen soppii
23.04.2024Kaareva datalinkki esteitä ohittamaan
22.04.2024Kvanttimateriaali lupaa uutta puhtia aurinkokennoille
21.04.2024Läpimurto lupaa turvallista kvanttilaskentaa kotona
20.04.2024Yksi atomikerros kultaa ja molekyylikorjaaja
19.04.2024Uusia ja yllättäviä topologiota
18.04.2024Kvanttivalo syntyy renkaassa ja lähtee kiertueelle

Siirry arkistoon »