Kvantti vauhdittaa salausta

22.09.2016

IFCO-chip-integrated-300.jpgThe Institute of Photonic Sciencesin (ICFO) tutkijat ovat kehittäneet nopeimman ja pienimmän kvanttiperustaisen satunaislukugeneraattorin.

Useimmat satunnaislukugeneraattorit (RNG) perustuvat tietokonealgoritmeihin, jotka ovat nopeita mutta eivät todella satunnaisia.

Niiden bittijono näyttää satunnaiselta mutta lopulta sekvenssit toistuvat. Lisäksi algoritmin sisäisen toiminnan tuntemalla voi ennustaa tarkan järjestyksen.

Sen sijaan kvanttiperustaiset satunnaislukugeneraattorit (QRNG) ottavat satunnaisuuden kvanttimekaniikan prosesseista, joiden uskotaan olevan aidosti satunnaisia ja arvaamattomia.

Nyt ICFO:n tutkijat ovat kehittäneet nopean kvanttimekaanisen satunnaislukugeneraattorin, joka voi tuottaa maailman turvallisimmat salausavaimet koteloinnissa, joka on tarpeeksi pieni käytettäväksi kannettavassa laitteessa.

ICFO on myös julkaissut laitteesta White Paperin, jossa esitetään kaupallisia sovelluksia, jotka voivat suuresti hyötyä tästä alan uusimmasta teknologiasta.

University of Rochesterin tutkijat ovat puolestaan osoittaneet, että purkaamattomaksi luokiteltu salattu viesti voidaan lähettää avaimella, joka on huomattavasti lyhyempi kuin viesti – tämä on ensimmäinen kerta kun näin on koskaan tehty.

Tähän asti avaamattomia salattuja viestejä on siirretty järjestelmällä, jonka visioi Claude Shannon. Hänen mukaansa binäärijärjestelmä voi välittää turvallisia viestejä kolmen ehdon täyttyessä: avain on satunnainen, sitä käytetään vain kerran ja se on vähintään yhtä pitkä kuin itse viesti.

Tällainen vaatii melkoisesti resursseja. Rochesterin kokeellinen tutkimus vahvisti, että resurssitarvetta voidaan keventää kvanttidatalukituksella. Sen avulla tutkijat pystyivät lukitsemaan turvallisesti kuusi bittiä klassista informaatiota käyttäen vain yhtä bittiä salausavaimena.

07.05.2024Uusia kehitysnäkymiä kvanttitietotekniikalle
06.05.2024Mikrobeja torjuva kuparipinta kosketusnäytöille?
04.05.2024Kuinka valo voi höyrystää vettä ilman lämpöä
03.05.2024Puolijohdemateriaalista paljastuu "yllättävä" piilotoiminta
02.05.2024Äänivärähtelyihin perustuva kvanttimuisti
01.05.2024Joustava ja tehokas DC-muunnin kestävän energian mikroverkkoihin
30.04.2024Valo reagoi magneettikenttään kuin elektroni
29.04.2024Valoa tehokkaammin ja valolla tunnustellen
27.04.2024Aivojen kaltainen tietokone vedellä ja suolalla
26.04.2024Uudenlaisia kondensaattoreita ja keloja

Siirry arkistoon »