Maitotölkin korkki haistaa pilaantumisen

06.08.2015


UC-Berkeley-printattu-korkki-tunnistaa-pilaantuneen-ruoan-1-300-t.jpgUC Berkeleyn insinöörit ovat yhdessä taiwanilaisen National Chiao Tung Universityn kollegojen kanssa laajentavat 3D-tulostustekniikka toteuttamaan langattoman "älykkään korkin" maitotölkkiin joka havaitsee maidon pilaantumisen anturillaan.

Tutkimuksessa osoitettiin 3D-tulostuksella saavutettavan langattomasti toimiva anturijärjestelmä", toteaa yhteistyön vetäjä professori Liwei Lin Berkeley Sensor and Actuator Centeristä.

Polymeerit ovat houkuttelevia materiaaleja 3D-tulostukseen, koska niiden joustavuus mahdollistaa erilaisia muotoja. Kyseessä on kuitenkin huono sähköjohde joten nämä tutkijat aloittivat järjestelmän rakentamisen polymeereistä ja vahasta. Vahan poisto, jätti jälkeensä onttoja putkia, joihin tutkijat ruiskuttivat sulaa hopeaa, joka sitten kovetettiin.

Tutkijat integroivat elektronisten komponenttien muovisen maitotölkin korkkiin seuraamaan merkkejä pilaantumista. Se toteutettiin kondensaattorin ja kelan resonanssipiirillä.

Korkin rakenteisiin ajettiin hieman maitoa ja ajan mittaan liian lämpimässä olleessaan piiri havaitsee muutoksia sähköisissä signaaleissa. Maidon ominaisuus muuttuu vähitellen, sillä se hajoaa, mikä johtaa vaihteluun sen sähköisissä ominaisuuksissa. Resonanssipiirin avulla muutokset voidaan havaita langattomasti.

UC-Berkeley-printattu-korkki-tunnistaa-pilaantuneen-ruoan-2-250-t.jpg"Tällainen 3D-tulostustekniikka voisi lopulta tehdä elektronisista piireistä niin halpoja, että niitä voitaisiin lisätä elintarvikepakkauksiin tarjoamaan pilaantumishälytyksiä kuluttajille" toteavat tutkijat yliopistonsa tiedotteessa. Voidaan jopa kuvitella skenaario, jossa voisi käyttää matkapuhelinta tarkistamaan ruoan tuoreutta kun se on vielä kaupan hyllyillä."

Jatkossa tutkijat ovat kehittämässä tekniikka ajatellen terveydenhuollon sovelluksia.

07.05.2024Uusia kehitysnäkymiä kvanttitietotekniikalle
06.05.2024Mikrobeja torjuva kuparipinta kosketusnäytöille?
04.05.2024Kuinka valo voi höyrystää vettä ilman lämpöä
03.05.2024Puolijohdemateriaalista paljastuu "yllättävä" piilotoiminta
02.05.2024Äänivärähtelyihin perustuva kvanttimuisti
01.05.2024Joustava ja tehokas DC-muunnin kestävän energian mikroverkkoihin
30.04.2024Valo reagoi magneettikenttään kuin elektroni
29.04.2024Valoa tehokkaammin ja valolla tunnustellen
27.04.2024Aivojen kaltainen tietokone vedellä ja suolalla
26.04.2024Uudenlaisia kondensaattoreita ja keloja

Siirry arkistoon »