Tekoälyllä spektrin käyttöä tehostamaan

14.10.2016

DARPA-SC2-spatial_light-300.jpgYhdysvaltain puolustusministeriön tutkimusorganisaation DARPA:n keväällä julkistama Spectrum Collaboration Challenge (SC2) pyrkii löytämään tehokkuutta langattomien verkkojen käyttöön.

Nykyinen langaton vallankumous ruokkii yhä kasvavaa kysyntää radiotaajuuksille (RF) pääsystä. Nykyinen toimintatapa jakaa langattomien järjestelmien spektriä jäykkiin yksinomaisiin lisensoituihin kaistoihin, jotka jaetaan maantieteellisesti määriteltyihin alueisiin.

Vastineeksi saadaan toki häiriötöntä viestintää mutta hallinnollinen menettely ei mukaudu kysynnän ja tarjonnan dynamiikkaan. Aika ajoin monet varatut kaistat ovat käyttämättömiä kun toiset ovat ylityöllistettyjä.

Spectrum Collaboration Challenge (SC2) -haasteella pyritään varmistamaan, että eksponentiaalisesti kasvavalle määrälle sotilas- ja siviilikäytön langattomia laitteita olisi täysi pääsy yhä tukkoisemmalle sähkömagneettiselle spektrille.

Tarkoitus on, että osanottajat hahmottelevat uusia taajuuksille pääsyn strategioita ja kehittävät uusia langattomia paradigmoja, jossa radioverkot itsenäisesti tekevät yhteistyötä ja päättelevät, miten jakaa radiotaajuuksia välttäen häiriöitä ja yhteisesti voisivat hyödyntää mahdollisuuksia saavuttaa tehokkain käytettävissä olevien taajuuksien käyttö.

Ajatus on, että osallistujat kehittävät näitä läpimurtoon tarvittavia ominaisuuksia hyödyntämällä viimeaikaista kehitystä tekoälyn ja koneoppimisen parista ja laajentaen ohjelmistomääriteltyjen radioiden valmiuksia.

Perimmiltään tämä kilpailu ei ainoastaan haasta innovaattoreita korkeakouluista ja liike-elämästä tuottamaan läpimurtoja tehoälyn parissa vaan myös katalysoimaan uusia taajuuksien paradigmoja, jotka voisivat auttaa vauhdittamaan spektrin runsauden aikakautta hahmotellaan kilpailukutsussa.

Haasteeseen voi tutustua https://spectrumcollaborationchallenge.com -sivuilla.

16.05.2024Hybridilomittuminen tehostaa kvanttiteleportaatiota
15.05.2024Säilölaskentaa molekyyleillä ja keinolihaksilla
14.05.2024Muisti ferrosähköisestä ja ferromagneettisesta alueista
13.05.2024Metamateriaalia analogiseen optiseen laskentaan
10.05.2024Elektronit vauhdikkaina kaksiulotteisissa polymeereissä
09.05.2024Entistä tehokkaampia dielektrisiä kondensaattoreita
08.05.2024Elektronikanavia ilman resistanssia
07.05.2024Uusia kehitysnäkymiä kvanttitietotekniikalle
06.05.2024Mikrobeja torjuva kuparipinta kosketusnäytöille?
04.05.2024Kuinka valo voi höyrystää vettä ilman lämpöä

Siirry arkistoon »