Metamateriaalilla mikropiirejä ilman puolijohteita

14.11.2016

UC-San-Diego-gold-metasurface-graphic-300-t.jpgUniversity of California San Diegon insinöörit ovat valmistaneet ensimmäisen puolijohteista vapaan, optisesti ohjatun mikroelektronisen laitteen.

Metamateriaalien avulla insinöörit rakensivat laitteen, joka osoittaa tuhannen prosentin kasvua johtavuudessa kun aktivoidaan pienellä jännitteellä ja pienitehoisella laserilla.

Löytö avaa tietä mikroelektroniikan laitteille, jotka ovat nopeampia ja kykenevät käsittelemään suurempia tehoja mutta voisi johtaa myös tehokkaampiin aurinkopaneeleihin.

Nykyisten mikroelektronisten komponenttien kykyjä rajoittavat puolijohteiden kaistaeron ylittäminen, joka vaatii ulkoista energiaa ja muutenkin elektronit törmäilevät jatkuvasti atomien kanssa kun ne virtaavat puolijohteen läpi. Esimerkiksi neon-kaasussa elektronit kulkevat melkein kymmenen kertaa nopeammin kuin piissä.

Sähkötekniikan professori Dan Sievenpiperin johtama tutkijat pyrkivät poistamaan nämä haitat korvaamalla puolijohteet vapaan tilaan elektroneilla vähän niin kuin radioputkissa aikoinaan. Elektronien vapauttaminen materiaaleista vaatii kuitenkin suuria jännitteitä, suuritehoisia lasereita tai erittäin korkeaa lämpötilaa, joista oikein mikään ei ole käytännöllinen mikro- ja nanomittakaavan piireissä.

Haasteeseen tutkijat vastasivat mikrorakenteella, joka koostuu piikiekon ja piioksidin päällä olevasta teknisestä metapinnasta. Metapinta koostuu joukosta kultaisia sienimäisiä nanorakenteita rinnakkaisien kultaisten nauhojen joukossa.

Kultainen metapinta on suunniteltu siten, että pieni tasajännite (alle 10 volttia) ja pienitehoinen infrapunalaser yhdessä muodostavat metapintaan kuumia pisteitä, joilla on niin vahva sähkökenttä, että se riittää vetämään elektroneja pois metallista ja vapauttaa ne tyhjään tilaan.

- Tämä ei varmasti korvaa kaikkia puolijohdekomponentteja, mutta se voi olla paras lähestymistapa tiettyihin erikoissovelluksiin, kuten erittäin suurille taajuuksille tai suuritehoisille piireille, toteaa Sievenpiper yliopistonsa uutistiedotteessa.

27.04.2024Aivojen kaltainen tietokone vedellä ja suolalla
26.04.2024Uudenlaisia kondensaattoreita ja keloja
25.04.2024Kvanttielektroniikka grafeenien avulla
24.04.2024Akku ja superkonkka yhteen soppii
23.04.2024Kaareva datalinkki esteitä ohittamaan
22.04.2024Kvanttimateriaali lupaa uutta puhtia aurinkokennoille
21.04.2024Läpimurto lupaa turvallista kvanttilaskentaa kotona
20.04.2024Yksi atomikerros kultaa ja molekyylikorjaaja
19.04.2024Uusia ja yllättäviä topologiota
18.04.2024Kvanttivalo syntyy renkaassa ja lähtee kiertueelle

Siirry arkistoon »