Kaksitoimisia ledejä

11.02.2017

Illinois-Urbana-Light-Responsive_Display-300-t.jpgUniversity of Illinois at Urbanan ja Dow Electronic Materialsin tutkijat ovat kehittäneet kaksitoimisia ledejä jotka paitsi emittoivat myös absorboivat valoa.

Niistä tutkijat rakensivat matriiseja, joita edelleen kehittämällä voisi tuottaa näyttöjä, jotka paitsi esittävät myös tunnistavat valoa. Tällaiset yhdistelmät voisivat mahdollistaa uusia interaktiivisia toimintoja ja monitoimisia näyttöjä.

Uudenlaiset ledinäytöt on tehty kahden heteroliitoksen nanosauvaisista valodiodeista, jotka on järjestetty ohueksi kalvoksi. Nanosauvat on valmistettu kolmenlaisesta orgaanisesta puolijohteesta. Yksi säteilee ja absorboi näkyvää valoa ja kaksi muuta hallitsevat siinä kulkevia varauksia.

Nanoledit tuottavat molempia toimintoja vaihtamalla nopeasti edestakaisin säteilyn ja havaitsemisen välillä. Kokeissa vaihto tehtiin kolme kertaluokkaa nykyisten näyttöjen virkistystaajuutta nopeammin.

Tällaisista ledeistä aikanaan valmistettu näyttö voidaan ohjelmoida vastaamaan valosignaaleihin useilla tavoilla. Se voisi automaattisesti säätää kirkkautta pikselikohtaisesti vasteena ympäristön valaistukselle.

Tutkijat demonstroivat myös kuinka näyttöpikselit reagoivat lähestyvään sormeen, mikä mahdollistaa interaktiiviset näytöt, jotka vastaavat kosketusvapaasti eleisiin tai tunnistavat esineitä.

Samoin ledipaneelin pikselit voivat vastata laserkynään, jolloin voisi ajatella älykkäitä piirtotauluja tai tablettien ja muiden pintoja, johon voi kirjoittaa tai piirustaa valolla.

Lisäksi pikseleistä koostuvat näytöt voivat olla vuorovaikutuksessa toistensa kanssa pikselikohtaisesti, jolloin kaksi vastakkain olevaa lediryhmää voisivat kommunikoida rinnakkaisesti niin monella bitillä kuin ruudulla on pikseleitä.

Koska ledit reagoivat valoon sitä voisi muuntaa myös sähköksi. Jatkossa tutkijat yrittävät kehittää tätä toimintoa niin, että edes näyttö voi olla omavoimainen.

Tutkijat tekivät kaikki demonsa punaisilla ledeillä. He ovat jo työstämässä menetelmiä tuottaa kolmen värin näytöt punaisen, sinisen ja vihreän kuvaelementeillä.
23.02.2024Uusi resepti kvanttisimuloinnille
22.02.2024Li-ion-johteita uuden suunnan kestäville akuille
21.02.2024Uusi laji magnetismia
20.02.2024Hyppivät atomit muistavat missä ne ovat olleet
19.02.2024Puolipallon muoto aurinkokennoon
17.02.2024Perovskiittiä vihreän vedyn tuotantoon
16.02.2024Fotoniikan nanovalmistusta printterillä
15.02.2024Neuromorfisia näkösensoreita
14.02.20242D-materiaaleista heterorakenteita
13.02.2024Magneettisten supervoimien vapauttaminen

Siirry arkistoon »