Tavoitteena terminen tietokone

22.04.2017

Nebraska-lampodiodi-1-300-t.jpgYksi suurimmista ongelmista tietokoneiden parissa on löytää keinoja pitää ne viileänä, jotta ne eivät ylikuumene.

Lämmön torjumisen sijaan University of Nebraska-Lincoln insinöörit ovat omaksuneet sen vaihtoehtoisena energialähteenä, joka sallisi tietotekniikan erittäin korkeissa lämpötiloissa.

Tutkijoiden Mahmoud Elzoukan ja Sidy Ndaon ja mukaan heidän kehittämä nanolämpömekaaninen rakenne eli terminen diodi syntyi sen jälkeen kun he olivat kääntäneet ympäri kysymyksen siitä, miten voisi paremmin jäähdyttää tietokoneita.

”Jos ajattelee sitä, mitä tehdä sähköllä sen voi tehdä myös lämmöllä, koska ne ovat monin tavoin samanlaisia”, toteaa Ndao. ”Periaatteessa ne ovat molemmat energian kantajia. Jos voi hallita lämpöä, voit käyttää sitä laskennan tekoon ja välttää ylikuumenemista.”

Tutkimustyössään he dokumentoivat rakenteen, joka toimii 332 Celsius-asteen lämpötiloissa. Ndao toteaa, että laite voisi äärimmillään toimia jopa 700 Celsius-asteen lämpötiloissa.

Nebraska-lampodiodi-2-300-t.jpg”Olemme periaatteessa luomassa termistä tietokonetta. Sitä voitaisiin käyttää avaruuden ja maan ytimen tutkimuksissa, öljynporauksessa ja monissa muissa vastaavissa sovellutuksissa. Se voisi antaa meille mahdollisuuden tehdä laskelmia ja prosesseja reaaliajassa paikoissa, joissa emme ole pystyneet sitä aiemmin tekemään,” toteaa Ndao.

Seuraava vaihe tutkijoilla on tehdä diodista tehokkaampi ja toteuttaa myös fyysinen tietokone, joka voisi toimia korkeimmilla lämpötiloilla. Vaikka tutkijat ovat jo diodinsa patentoineet sen parantamisessa on vielä tehtävää.

”Jos voimme saavuttaa hyvän hyötysuhteen ja osoittaa, että voimme tehdä laskelmia ja ajaa kokeellista logiikkaa, niin silloin meillä voisi olla proof-of-concept” toteaa Mahmoud Elzouka.

”Haluamme luoda maailman ensimmäinen termisen tietokoneen. Toivottavasti jonain päivänä sitä käytetään avaamaan ulkoavaruuden mysteereitä, tutkia ja kerätä oman planeettamme syvyyksien geologiaa ja myös valjastamaan hukkalämpö tehokkaampaan energian hyödyntämiseen,” toteavat tutkijat yliopistonsa tiedotteessa.

06.05.2021Kohti tehokasta anoditonta natriumakkua
05.05.2021Nanorakenteinen laite pysäyttää valon radallaan
04.05.2021Aivomainen transistoripiiri
03.05.2021Täysin kierrätettävää printtielektroniikkaa
30.04.2021Enemmän kuin kubitti: Kvanttilaskentaa kutriteilla
29.04.2021Interferometriaa elektroneilla
28.04.2021Twistroniikkaa paksummillakin materiaaleilla
27.04.2021Läpimurto puolijohteiselle käytännön spintroniikalle
26.04.2021Päihittää Boltzmanin tyrannian
23.04.2021Eläviä koneita tulevaisuudessa?

Siirry arkistoon »