Elektronista ihoa ja näyttöjä

22.02.2018

Tokio-ohut-elastinen-naytto-300-t.jpgTokion yliopistossa on kehitetty ultraohut elastinen näyttö, joka sopii hyvin iholle ja voi osoittaa sähkökardiogrammin liikkuvaa aaltomuotoa, joka on luettu iholla olevalla elektrodianturilla.

Yhdessä langattoman tiedonsiirtomoduulin kanssa tämä integroitu biolääketieteellinen anturijärjestelmä voi lähettää biometrisiä tietoja vaikka pilveen.

Pehmeä, joustava ihonäyttö on noin 1 millimetrin paksu ja koostuu 16 x 24:sta mikroledistä ja joustavasta johdotuksesta, jotka on asennettu kumilevyyn. Se kestää toistuvaa venytystä peräti 45 prosentilla sen alkuperäisestä pituudesta ilman että sen sähköiset ja mekaaniset ominaisuudet häviävät.

Ihonäytön valmistamiseen tutkijat käyttivät koeteltuja elektroniikkatuotteiden massatuotannon menetelmiä - erityisesti hopeajohdotusta ja mikroledin kiinnittämistä normaalilla juotospastalla. Näiden menetelmien soveltaminen todennäköisesti nopeuttaa näytön kaupallistamista ja auttaa pitämään tuotantokustannukset alhaisina.

Coloradon Boulder yliopiston tutkijat ovat puolestaan kehittäneet uudentyyppisen muokattavissa olevan, itsensä parantavan ja täysin kierrätettävän elektronisen ihon.

Se on ohut, läpikuultava materiaali, joka jäljittelee ihmisen ihon toimintaa ja mekaanisia ominaisuuksia. Sille löytyy sovelluksia, jotka vaihtelevat robotiikan ja proteesin kehityksestä biolääketieteellisiin laitteisiin.

Uusi CU Boulder e-iho sisältää antureita, joilla mitataan painetta, lämpötilaa, kosteutta ja ilman virtausta.

Tokio-COLORADO-e-iho.jpgTeknologialla on useita erottuvia ominaisuuksia, mukaan lukien uudenlainen kovalenttisesti sidottu dynaaminen verkkopolymeeri, johon on yhdistetty hopean nanopartikkeleita paremman mekaanisen lujuuden, kemiallisen vakauden ja sähkönjohtavuuden aikaansaamiseksi.

Uusi iho on täysin kierrätettävä liuottamalla se etanoliin, jossa hopean nanopartikkelit vajoavat liuoksen pohjaan. Kierrätettyä liuosta ja nanohiukkasia voidaan sitten käyttää uuden, toimivan e-ihon luomiseen.

Aiheesta aiemmin:

Elektroninen iho ja hikistä sähköä

06.05.2024Mikrobeja torjuva kuparipinta kosketusnäytöille?
04.05.2024Kuinka valo voi höyrystää vettä ilman lämpöä
03.05.2024Puolijohdemateriaalista paljastuu "yllättävä" piilotoiminta
02.05.2024Äänivärähtelyihin perustuva kvanttimuisti
01.05.2024Joustava ja tehokas DC-muunnin kestävän energian mikroverkkoihin
30.04.2024Valo reagoi magneettikenttään kuin elektroni
29.04.2024Valoa tehokkaammin ja valolla tunnustellen
27.04.2024Aivojen kaltainen tietokone vedellä ja suolalla
26.04.2024Uudenlaisia kondensaattoreita ja keloja
25.04.2024Kvanttielektroniikka grafeenien avulla

Siirry arkistoon »