Vaihtoehtoja piille ja platinalle

25.10.2018

IMDEA-MOFit-elektroniikka-teollisuudelle-300-t.jpgMax Planck Institute for Polymer Research (MPI-P) tutkijat yhdessä Dresdenin, Leipzigin, Sofian ja Madridin yliopistojen tutkijoiden kanssa ovat kehittäneet uudenlaisen metalli-orgaanisen materiaalin (MOF), joka osoittaa sähköisiä ominaisuuksia, jotka vastaavat kiteistä piitä.

Materiaali voisi korvata kalliit tavanomaiset epäorgaaniset materiaalit, joita käytetään optoelektroniikassa.

Tieteilijöiden nyt tuottama MOF on kiteinen kiinteä aine, joka on valmistettu orgaanisiin molekyyleihin linkittyneistä rautaioneista. Päinvastoin kuin pii, materiaali voidaan tehdä huonelämpötilassa ja sen ominaisuudet ovat helposti muokattavissa valmistusprosessin aikana.

Nykyisin tuotetut MOF-materiaalit eivät ole osoittaneet erityisen hyviä sähkönjohtavuuksia mikä on estänyt niiden käyttöä optoelektronisissa sovelluksissa.

Uudenlaisen MOF:n osalta tutkijat osoittivat - orgaanisen aineen osalta - vastaavanlaista johtavuutta kuin piissä sähkökentällä ohjattuna.

Tutkimuksissaan he mittailivat kaksiulotteiselle materiaalilleen ennätysmäisen 220 cm2 V-1 s-1 liikkuvuuden huoneen lämpötilassa. Mittauksissa todettiin myös liikkuvuutta aina 1000 mikronin pituisissa rakenteissa.

Teollisuus on perinteisesti käyttänyt kalliita platinaseoksia katalysaattoreina esimerkiksi polttokennojen tai metalli-ilma akkujen parissa.

Ruhr-Bochum-katalyytti-kirjasto-300-t.jpgNyt Ruhr-Universität Bochum (RUB) ja Max-Planck-Institut für Eisenforschungin tutkijat ovat löytäneet seoksen, joka koostuu viidestä alkuaineesta, jotka eivät ole jalometalleja mutta ovat seoksena yhtä aktiivisia kuin platina.

Tutkijoiden mukaan edulliset korkean suorituskyvyn katalysaattorit ovat nyt saavutettavissa. Epäjalojen alkuaineiden ja niiden seosten katalyyttiset ominaisuudet ovat yleensä varsin huonot. Tutkijoiden yllätykseksi yksi seos, joka koostuu viidestä aineesta (Cr–Mn–Fe–Co–Ni), tarjoaa paljon parempia ominaisuuksia.

Platinan vaihtoehdon etsimiseksi RUB:n professori Alfred Ludwigin johdolla tutkijat käyttivät menetelmää, jolla luodaan viiden lähdealkuaineen seosten nanopartikkelikirjasto.

Kirjaston avulla tutkijat toivovat voivansa mukauttaa ominaisuuksia monenlaisiin tarvittaviin reaktioihin hyödyntämällä miltei äärettömän määrän mahdollisia alkuaineiden yhdistelmiä ja niiden koostumuksia.

Koska alkuaineiden vuorovaikutuksia ei kuitenkaan vielä täysin ymmärretä, tutkijat eivät voi kehittää mitään erityisiä katalysaattoreita vielä. Työ luo kuitenkin perustan jatkotutkimuksille prosessin ymmärtämiseksi paremmin, kertovat tutkijat.

MOF:sta aiemmin:

Mikä ihmeen MOF?

Superkonkista entistä superimpeja

Katalysaattoreista aiemmin:

Perovskiittikuitua akuille ja elektrolyysiin

13.09.2019Tehokkaampaa sähköpolttoaineiden tuotantoa
12.09.2019Ensimmäinen monimutkainen kvanttiteleportaatio
11.09.2019Energian talteenottoa piipiiriltä
10.09.2019Uudenlainen pinnoite litium-metalli akuille
09.09.2019Uusi eristetekniikka pienemmille siruille
06.09.2019Hiilinanoputkia ja grafeenia
05.09.2019Nikkelioksidistako suprajohde?
04.09.2019Metamateriaaleja ja magnoniikkaa
03.09.2019Gallium-oksidi tehotransistoreita ennätysarvoilla
02.09.2019Muutos magneetissa itsessään

Siirry arkistoon »