Hallitumpaa spintroniikkaa

28.11.2018

Nebraska-next-gen-spintroniikkaa-300-t.jpgSpintroniikan edistymisen esteenä on ollut spinien hallinnan menetys. Asia on kiusannut tutkijoita jo vuosia.

Nebraska-Lincolnin yliopiston fyysikot ovat tunnistaneet materiaalin, jonka kiteinen rakenne pystyy paremmin ylläpitämään elektronin spinin: ominaisuus, joka on vastaava kuin varaus ja voi esittää digitaalisten laitteiden informaatiobittejä.

Kun nykyään hyödynnetään elektronin varausta määrittämään 1 tai 0, aikanaan samalla tavalla spintroniset laitteet voivat lukea elektronin spinin orientaatiota ylös tai alas. Erityisesti rakenteet, jotka operoida molemmilla tavoilla voivat käsitellä ja tallentaa informaatiota nopeuksilla, jotka ylittävät helposti nykyiset markkinoiden käytettävissä olevat piirit.

Kuitenkin elektronin spinin orientaatio voi kääntyä kvanttimaailmaan oikuista varsin herkästi. Se on ongelma sähköinsinööreille.

Yksi lupaava ratkaisu liittyy jännitteen käyttämiseen porttiin, joka jo nykyään sanelee elektronien virtaa. Jännite voi "kirjoittaa" elektronien spinin ylös tai alas. Mutta piirien nanoskooppisessa rakenteessa olevat väistämättömät viat voivat muuttaa elektronien nopeutta tai liikerataa ja sitä kautta muuttaa tarkoitettuja spintiloja ennen kuin prosessori saa ne luettua, mikä johtaa virheisiin.

Yliopistossa tehtyjen laskelmien perusteella kiteisellä vismutti-indiumoksidi materiaalilla on atomista symmetriaa, joka näyttää kiinnittävän elektronin spinin tiettyyn suuntaan, joka on riippumaton sen momentista. Löydän myötä insinöörit voisivat alkaa käyttää jännitettä sanelemaan spiniä murehtimatta sitä, miten viat vaikuttavat elektronin momenttiin.

Vismutti-indiumoksidin atomisymmetria on luultavasti olemassa muissakin kiteisissä materiaaleissa, mikä tarkoittaa, että materiaalitieteilijät todennäköisesti löytävät muita ehdokkaita, uskovat tutkijat.

Spintroniset laitteet käyttävät jo nyt huomattavasti vähemmän energiaa kuin standardielektroniikka ja potentiaali kirjoittaa spinorientaatiota jännitteellä sähkövirran sijaan voisi tehdä laitteista entistä tehokkaamman - mahdollisesti jopa tuhat kertaa tehokkaampia, toteavat tutkijat yliopistonsa tiedotteessa.

Aiheesta aiemmin

Hallittua spintroniikkaa grafeenissa

Yhdistelmä spintroniikkaa ja nanofotoniikkaa

19.09.2019Valokiteiden valmistus ja hallinta
18.09.2019Kaksi vapausastetta
17.09.2019Epätavallista magneettista käyttäytymistä
16.09.2019Nanolangat korvaavat lasiprismat
13.09.2019Tehokkaampaa sähköpolttoaineiden tuotantoa
12.09.2019Ensimmäinen monimutkainen kvanttiteleportaatio
11.09.2019Energian talteenottoa piipiiriltä
10.09.2019Uudenlainen pinnoite litium-metalli akuille
09.09.2019Uusi eristetekniikka pienemmille siruille
06.09.2019Hiilinanoputkia ja grafeenia

Siirry arkistoon »