Valolla kirjoitettavia magneettisia muisteja

22.01.2019

Eindhoven-fotoninen-valo-ohjattu-muistirakenne-300.jpgValo on energiatehokkain tapa siirtää informaatiota. Valolla on kuitenkin yksi suuri rajoitus: sitä on vaikea tallentaa.

Nykyään datakeskukset luottavat magneettisiin kiintolevyihin, joiden määrän kasvu johtaa yhä kasvaviin energiakustannuksiin.

Eindhovenin teknillisen yliopiston Institute of Photonic Integrationin (TU/e) tutkijat ovat kehittäneet "hybriditeknologian", joka osoittaa sekä valon että magneettisten kiintolevyn edut.

Femtosekuntien pituiset valopulssit mahdollistavat datan suoran kirjoittamisen magneettiseen muistiin nopeasti ja erittäin energiatehokkaalla tavalla. Perinteisesti magneettisten databittien vaihtoon käytetään ulkoista magneettikenttää mutta se voidaan saavuttaa myös lyhyillä laserpulsseilla.

Tällainen täysoptinen vaihtokytkentä havaittiin ferromagneettisissa materiaaleissa jo vuosikymmenen sitten. Magnetisoitumisen vaihto näissä materiaaleissa vaatii kuitenkin useita laserpulsseja ja siten pitkiä kirjoitusaikoja.

Nyt tutkijat ovat saavuttaneen täysoptisen kytkennän synteettisissä ferrimagneeteissa. Kyseessä on materiaali järjestelmä, joka soveltuu erittäin hyvin spintronisiin datasovelluksiin.

Magnetointisuunnan vaihtaminen yhden pulssin optisella vaihdolla tapahtuu pikosekunneissa, mikä on noin 100–1000 kertaa nopeampi kuin nykypäivän tekniikalla. Lisäksi, koska optinen informaatio tallennetaan ilman energiaa vaativaa elektroniikkaa, sillä on valtava potentiaali käytettäväksi tulevaisuudessa fotonisissa integroiduissa piireissä, toteavat tutkijat yliopistonsa tiedotteessa.

Lisäksi tutkijat ovat integroineet täysoptisen kytkentänsä toimimaan ns. raviratamuistissa. Sellaisessa magneettibittejä ajetaan spin Hall efektin (SHE) avulla synteettistä Pt/Co/Cd ferrimagneettista lankaa pitkin eteenpäin.

Jatkossa tutkijat aikovat kehittää myös datan lukemisen tapahtuvaksi valon avulla ja työstämällä tekniikkaa fotoniseen integrointiin sopivaksi.

Aiheesta aiemmin:

Uusia rakenteita MRAM-muisteille

Täysoptisia muistipiirejä

Nopeampia spinkytkentöjä

22.01.2025Timanttipuolijohteista löydettiin uusia ominaisuuksia
21.01.2025Kohti RF-ketjusta vapaata langattomuutta
21.01.2025Monitoiminen avaruussignaloinnin MMIC-siru
20.01.2025Metastabiilia tilaa metsästäen
20.01.2025Moire-kuviot tarjoavat nyt topologiaa
17.01.2025Kvantti-insinöörit luovat "Schrödingerin kissan" piisirulle
17.01.2025Grafeeninauhat ja kiraalisuus kehittämään kvanttiteknologiaa
16.01.2025Uudet hiukkaslöydöt voisivat viedä kvanttimekaniikkaa askeleen pidemmälle
16.01.2025Uusi kvanttitunnistintekniikka paljastaa subatomisia signaaleja
15.01.2025Akkututkimuksia atomien ja sienien tasolla

Siirry arkistoon »