Robotti ottaa ajotarkkuuden hallintaansa

29.08.2019

FEFU-vikasietoista-robotiikkaa-300-t.jpgÄlykkäitä teollisuusrobotteja viritettävinä Far Eastern Federal Universityn laboratoriossa. 

Venäläisen Far Eastern Federal Universityn (FEFU) ja venäjän tiedeakatemian merenkulun ja automaation instituuttien (FEB RAS) tutkijat ovat kehittäneet ohjelmiston, joka mahdollistaa teollisuusrobottien, joissa on tekoäly ja tekninen visiojärjestelmä, itsenäisesti ja reaaliaikaisesti säätämään työkalujensa liikeratoja säilyttäen samalla annetun liiketarkkuuden.

FEFU:n tutkijat ovat luoneet ja ottaneet käyttöön käytännössä uuden älykkään ohjauksen periaatteen teollisuusroboteilla - ohjaussignaalien hallinnan. Tämä tarkoittaa sitä, että robotit voivat itse määrittää ja korjata työkalun liikeratoja ja nopeuksia kun ne prosessoivat kappaleita työympäristön vaihtelevissa olosuhteissa.

Luodun uuden ohjelmiston avulla on jo saavutettu dynaaminen ohjaustarkkuus, käytettäessä suuruusluokkaa 0,5 millimetrin robottityökaluja, jopa voimaa vaativien toimintojen aikana. Monien erittäin tarkkojen työtoimintojen toteuttamiseksi vaadittu tarkkuus on kuitenkin 0,2 - 0,1 mm:n sisällä

”Maailmalla tätä ongelmaa ei ole vielä ratkaistu. Ongelmana on robottien itsensä epätarkkuus. Jos tulokset ovat positiivisia, voidaan sanoa, että olemme tehneet merkittävän läpimurron robottien laajempaan käytännön käyttöön”, kertoi professori Vladimir Filaretov, FEFU:n automaatiotekniikan ja ohjauksen osaston päällikkö.

Teknisiä visiojärjestelmiä käyttämällä kone rakentaa virtuaalisen kuvan työtilasta, tunnistaa itsenäisesti jokaisen työkappaleen ja määrittää sen tarkan sijainnin työtilassa. Suurille tuotteille robotti voi havaita niiden muodonmuutokset, jotka tapahtuvat kiinnityksen aikana. Luodun virtuaalisen näkymän-kohtauksen perusteella se määrittelee työkalujensa radat.

Kyseessä on ohjelmallinen menetelmä, joka perustuu diagnostiikkatarkkailijoiden käyttöön ja loogis-dynaamiseen lähestymistapaan. Sellainen mahdollistaa soveltaa lineaarisia menetelmiä epälineaarisien systeemien vikojen diagnostiikkaan.

”On korostettava, että luomamme menetelmät, algoritmit ja ohjelmistot ovat universaalia. Niitä voidaan käyttää melkein minkä tahansa tyyppisten robottien ohjaamiseen.

Kehityksemme, mukaan lukien virtuaalitodellisuuteen perustuva älykäs hallinta, hyödyntävät maksimaalisesti nykyaikaisen tietotekniikan kykyjä, voivat lisätä prosessin tuottavuutta paitsi kymmenellä prosentilla, mikä on hyvää, mutta useita kertoja kerralla, säilyttäen tuotteiden laadun”, lisää Vladimir Filaretov.

Uusi älykkään ohjauksen menetelmä on jo otettu käyttöön Dalpriborin tehtaalla Vladivostokissa. Nyt sitä testataan ja viimeistellään ottaen huomioon alan viimeisimmät haasteet.

Aiheesta aiemmin:

Auttaa robotteja muistamaan

Ketterin koskaan rakennettu robotti

12.12.2019Hiili ja pii jakavat ja yhdistävät fotoneja
11.12.2019Timanttien avulla parempia superkonkkia
10.12.2019Sähköis-optista tietotekniikkaa
09.12.2019Lämpösähköä hiilinanoputkilla
09.12.2019Valokuitua selluloosasta
05.12.2019Näppärä terahertsinen tekniikka
04.12.2019Palamattomia litium-akkuja
03.12.2019Bittejä ja simulointia atomien mittakaavassa
02.12.2019Metallijohde Cooperin pareilla
29.11.2019Plasmoniikan avulla edullinen monispektrikamera

Siirry arkistoon »