Spintronista muistia vääntäen

02.12.2020

Tokio_spintroninen-muistitekniikka-300-t.jpgSpin-orbit vääntömomentin kenttämäinen osuus yrittää kohdistaa magnetisoitumisen materiaalin tasoon, mutta toimiakseen muistirakenteena magnetoitumisen onkin oltava kohtisuorassa siihen nähden.

Suurempi kuva

Tutkijat ovat taas askeleen lähempänä toteuttaa spintroniikan periaatteiden mukaisesti toimiva muisti. Sellainen voisi tarjota haihtumattomuutta ja suuria nopeuksia pienellä tehonkäytöllä.

Tokion yliopiston tutkijoiden kehittämä ainutlaatuinen galliumarsenidipohjainen ferromagneettinen puolijohde voi toimia muistina vaihtamalla nopeasti magneettisen tilansa pienellä indusointivirralla.

Aikaisemmin tällainen virran aiheuttama magneettikytkentä oli epävakaa ja vei paljon virtaa, mutta tämä uusi materiaali sekä vaimentaa epävakautta että vähentää virrankulutusta.

Kokeellisten spintronisten muistirakenteiden ytimessä ovat magneettiset materiaalit, jotka voidaan magnetisoida vastakkaisiin suuntiin edustamaan binääritiloja 1 tai 0 ja tämä tilanvaihto voi tapahtua erittäin nopeasti.

Parhaita materiaaleja tähän tarkoitukseen on kuitenkin etsitty pitkään ja vaivalloisesti, koska spintronisten materiaalien magnetointi ei ole yksinkertaista. Spintronisissa järjestelmissä on mekaniikan tapaan vääntömomentteja, joita kutsutaan spin-orbit-momenteiksi, vaikka ne ovatkin kvanttimekaanisia eivätkä klassisia.

Kohtisuoraan magnetoiduissa kalvoissa virta indusoi kuitenkin kahden tyyppistä spin-orbit-vääntömomenttia, joista toinen auttaa magnetisoinnin vaihtamista, mutta toinen tekee kytkennän haastavaksi, koska siihen vaikuttavat käytetyn materiaalijärjestelmän luonnolliset ominaisuudet.

Tutkijat havaitsivat, että galliumarsenidipohjaisten ferromagneettisten puolijohteiden ohutkalvoilla ei-toivottu vaikutus voitiin tukahduttaa. Tämä tarkoittaa, että magnetointikytkentä tapahtui pienimmällä virralla, jollaista koskaan on kirjattu tällaiselle prosessille.

Aiheesta aiemmin:

Spintroniikkaa ja muistitekniikkaa

Kohti spintronisia MRAM-muisteja

Antimagneettinen muisti

23.09.2023Kvanttipotentiaalin vapauttaminen monipuolisilla kvanttitiloilla
21.09.2023Terahertsiaaltoja helpommin
20.09.2023Espoosta voi ostaa kvanttitietokoneen
19.09.2023Kvanttianturien tarkkuutta voi edelleen parantaa
18.09.2023Kaksiulotteisia fettejä piikiekolle
16.09.2023Grafeenia, vihreää energiaa ja materiaaleja
15.09.2023Infrapunavaloa kvanttipisteistä
14.09.2023Kohti täydellisiä optisia resonaattoreita
13.09.2023Pidemmän kantaman vedenalaista viestintää
12.09.2023Pisara-akku tasoittaa tietä biointegroinnille

Siirry arkistoon »