Salasanojen siirtoa kehon kautta

05.10.2016

Washington-salasana-300-t.jpgMahdollisia sovelluksia kehon sisäiselle datansiirrolle ovat turvallinen tiedonsiirto ovien älylukoille, glukoosiantureille tai muille puettaville lääkinnällisille laitteille. 

Lähettämällä salasana tai salainen koodi radioaalloilla kuten WiFi tai Bluetooth, kuka tahansa voi niitä salakuunnella, joten nämä lähetykset ovat alttiita salauksen purulle.

Nyt University of Washington tutkijat ja sähköinsinöörit ovat kehittäneet tavan lähettää turvallisia salasanoja läpi ihmiskehon kuluttajatason laitteiden sormenjälkianturien ja tasohiirien avulla.

Markkinoilla on jo muutamia valmistajakohtaisia laitteita kehon sisäiseen datansiirtoon. Myös tämän kokeen vastaanotin, oli juuri tähän tarkoitukseen suunniteltu.

Kehon sisäinen datasiirto tarjoaa turvallisen tavan välittää autentikointitietoa laitteiden välillä, jotka koskettavat ruumiinosia. Sellaisia voivat olla ovien älylukot tai puettavat lääketieteelliset laitteet ja puhelin tai laite, joka vahvistaa henkilöllisyytesi, jossa sinua pyydetään kirjoittamaan salasana.

Tutkimusryhmä testasi tekniikka älypuhelimien sormenjälkiantureilla sekä tietokoneiden ohjaus- ja kosketuslevyillä. Kokeissa he pystyivät tuottamaan käyttökelpoista kehon sisäistä kapasitiivista siirtoa erilaisilla ihmisten vartalotyypeillä ja toimintatilanteissa. Vastaanottimen ei myöskään tarvinnut olla samassa raajassa vaan missä tahansa osassa kehoa.

Sormenjälkianturit ja tasohiiret tuottavat signaaleja 2-10 megahertsien alueella ja hyödyntävät kapasitiivista kytkentää lukiessaan esimerkiksi sormenjälkikuvioita.

Normaalisti nämä anturit lukevat kohdetta mutta UW:n insinöörit keksivät tavan käyttää niiden signaaleja lähetteenä, joka vastaa salasanaa tai pääsykoodia.

Tutkijaryhmä saavutti 25 - 50 bitin siirtonopeuksia sekunnissa. Se riittää siirtämään yksinkertaisen salasanan tai numerokoodin läpi kehon ja vastaanottoon sekunneissa.

Tämä on vasta ensimmäinen askel, toteavat tutkijat. Tietoa voidaan siirtää kehon läpi nopeammin, jos sormenjälkitunnistimien valmistajat tarjoavat paremman pääsyä ohjelmistoihinsa. Jatkotutkimukset pyrkivät löytämään myös sopivan paluukanavan toteutuksen ilman valmistajakohtaisia ratkaisuja.

Aiheesta aiemmin:

Langatonta kommunikointia magneettikentillä

19.06.2024Täysin optinen fotonisiru tunnistaa ja käsittelee
19.06.2024Uusia toiveita sinkki-ilma akuille
17.06.2024Elektroneille viisikaistainen supervaltatie
14.06.2024Energiatehokasta kvanttilaskentaa magnoneilla
13.06.2024Pienenergian keruu tehostuu
12.06.2024Uusia menetelmiä 2D-materiaalien muokkaukseen
11.06.2024Infrapunan kuvaustekniikkaa arkikäyttöön
10.06.2024Kalsiumoksidin kvanttisalaisuus: lähes kohinattomat kubitit
07.06.2024Tehdä sähköä metallista ja ilmasta
06.06.2024Hämä-hämähäkki kiipes elektroniikkaan

Siirry arkistoon »